Mitől lilul ki egy autófólia?

By 2020-01-17 Egyéb No Comments

Az elején fontos egy kérdést tisztázni: minden festékanyag fakul, ne várjuk el egy mélyszínezést tartalmazó fóliától, hogy egyáltalán ne fakuljon. Ha nem festett a fólia, akkor nincs miről beszélni, pl. ha kizárólag fémezést tartalmaz, akkor valóban nincs ami megfakuljon benne és 10 év után sem lesz eltérés még műszerrel sem. Nem azt állítjuk, hogy a színezett fólia mindig kifakul. Hatalmas eltérések vannak a fakulás mértékében, nézzük meg mitől van ez.

Ahhoz, hogy a színezett fóliáknak a fakulását megértsük először meg kell vizsgálnunk az elérhető alapanyagokat és az alkalmazott gyártástechnológiákat. A színezőanyag lehet sima vagy emelt fényállóságú, lehet vizesbázisú vagy oldószerbázisú. A gyártástechnológia lehet ragasztószínezés, lamináló ragasztó színezés, anyagában mélyszínezés, vagy granulátum színezés.

A színezőanyagnál alapvető feltétel, hogy oldószer bázisú és fénystabil legyen. Olcsó távolkeleti fóliáktól ne várjuk el, hogy ezeknek a minimális feltételeknek is akár eleget tegyenek. Az amerikai fóliák eleget tesznek ezeknek a követelményeknek. Léteznek granulátum színezések is, ezek rendelkeznek a legmagasabb fényállósággal a színezett fóliák közül, gyakorlatilag nem fakulnak.

A SkyFol fólia nem fog lilulni!

A SkyFol fólia nem fog kililulni!

Az alkalmazott gyártástechnológiát gyakran az alap fólia minősége már meghatározza. A felhasznált poliészter fólia mikroszkóp alatt jól kivehető lyukrendszerrel rendelkezik. Egy silány minőségű alapanyagnál ezek eltérő méretűek és nem rendszerezettek. Magas minőségű alapanyagnál közel azonos méretűen a lyukak és rendezettek. Egy silány minőségű fóliánál szóba sem jöhet szerkezeti színezés, így kizárólag a ragasztó színezhető. Kínai és koreai gyártóknál ez a gyártástechnológia teszi ki az eladások túlnyomó többségét. A legtöbb minőségi autófólia anyagában mélyszínezett, a megfelelő színezőanyagokkal és rétegszerkezettel ez az egyik legtartósabb eljárás napjainkban is.

A fólia lilulása akkor lép fel, ha a színezékanyag nem egységesen fakul és bizonyos színek teljesen kimennek a színezésből, miközben más színek megmaradnak. A fekete és kékes árnyalatok mindig színstabilabbak, míg a pirosas és sárgás színek mindig jobban fakulnak. Ezért lesz lila a fólia, mert ezek a tónusok maradnak meg benne, miközben a többi teljesen kifakul. A lila fólia mindig a színezés minőségi problémáját jelzi.

Leave a Reply