NFM a króm fóliákról

By 2019-01-22 Egyéb No Comments

Évek óta kérdés, hogy a króm fóliák telepíthetőek-e karosszériára, vagy sem. A króm fóliákat az NFM fényvisszaverő tulajdonságúnak ítéli, így az arra vonatkozó jogszabályt tekinti irányadónak.

A Magyarország területén közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton közlekedő járműveken alkalmazható fényvisszaverő kivitelű jelzésekre vonatkozó előírásokat a  közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 97. § (3) bekezdése tartalmazza:

Kívülről látható világító, megvilágított, átvilágított, illetőleg fényvisszaverő kivitelű feliratot, ábrát, vagy jelzést — a 27., 67. és 103. §-okban említetteket, továbbá a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó előírás (ADR) szerinti veszélyt jelző táblákat, a hosszú és nehéz, valamint a lassú járművek (járműszerelvények) megjelölésére engedélyezett táblákat kivéve — a gépjárművön, a mezőgazdasági vontatón és a lassú járművön elhelyezni tilos.”

A fentiek értelmében a króm fóliázott autókat nem engedik át műszaki vizsga alkalmával. Azonban a matt króm fóliák nem fényvisszaverőek, így nyugodtan telepíthetők.

Leave a Reply