Eltörölték – Már nem csak megyei vizsgaközpontokban lehet vizsgáztatni a fóliázott autókat!

Az idei év egyik legrosszabb híre az volt, hogy 2016 január 1-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) módosította a KöHÉM rendeletet, melynek értelmében az “Af” engedélyekkel rendelkező autóüveg fóliázást (A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2008 január 1 óta kizárólag “Af” engedélyeket ad ki) be kell jegyeztetni a forgalmi engedélyekbe. A bejegyzéshez szükséges műszaki szemle NKH vizsgaközpontba kellett, hogy történjen, ha a bejegyzés nem történt meg, akkor kizárólag NKH vizsgaközpontban vizsgázhatott az autó.

SZERENCSÉRE ENNEK VÉGE!

A július 22-i Magyar Közlönyben kihirdetett 26/2016 (VII.22.) NFM rendelet módosította a 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet.
 
A 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet 12.§-a a jövőben a következő szerint alakul:
 
„12.§ (9) Kizárólag a fővárosi és megyei kormányhivatal vizsgáló állomásán végezhető el az időszakos vizsgálat, ha járművet
a) az időszakos vizsgálathoz kapcsolódó más hatósági eljárás szerint is ellenőrizni kell,
b) a honosítási eljáráshoz kapcsolódóan vizsgálják,
c) a közlekedési hatóság a 14. § (7) bekezdése alapján vizsgálatra rendelte,
d) átalakították,
e) a 2. § (3) bekezdés f), h), i) vagy j) pontja szerint – átalakításnak nem minősülő módon – megváltoztatták,
f) a 11/A. § alapján versenyjárműnek minősítették,
g) mozgáskorlátozottak közlekedésére alakították ki, a kialakítás utáni első vizsgálat esetében, vagy
h) a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott képzésre és vizsgáztatásra használják.
(9a) A (9) bekezdés e) pontja alól kivételt képez az a járműre felhelyezett autóüveg fólia, amelyre a közlekedési hatóság alkalmazási engedélyt adott.
 
Ugyancsak módosul a 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet 13.§ 1a pontja az alábbiak szerint:
 
„13.§ (1a) A jármű átalakítását, alkalmazási engedély alapján történő megváltoztatását, vagy egyéb okból bekövetkezett műszaki adatváltozását követő időszakos vizsgálata esetén Műszaki adatlapot is ki kell adni. A Műszaki adatlapon – az (1) bekezdésben foglaltakon túl – fel kell tüntetni az átalakításra, vagy alkalmazási engedélyre utaló záradékot és a megváltozott műszaki adatokat. A Műszaki adatlap adattartalmáról a Nyilvántartót elektronikus úton is értesíteni kell.”
 
A módosítások a kihirdetést követő 15. napon lépnek hatályba.
Ez azt jelenti, hogy augusztus 6-tól véget ért a rémálmunk, ami derült égből villámcsapásként érte az egész hazai iparágat. A változás rengeteg levelezésnek, jogászaink és kollégáink közreműködésének köszönhető, valamint ügyfeleink panaszainak az NKH és az NFM felé.
Kérdés esetén írjon az info@skyfol.com címre!

Join the discussion 2 hozzászólás

 • Kovács Imre szerint:

  Üdvözlöm
  Azon szeretnék érdeklődni ,nekem törvényesen levanak sötétitve a hátsó ablakok van mübizonylatos kártyám is hozzá , hogy ez most mi hez vonatkozik hogy nem mindegy hova viszem vizsgáztatni vagy már az első ablakokat is belehet sőtétiteni teljesen amilyen sötétre akarom mert màr pár éve bevan sötétitve a hátsó része a kocsinak mikor hova vittem 2 évente de sose foglalkoztak a hátsó sötétitéssel nem kérték a műbizonylatot….
  Üdv: Imre

 • autofolia szerint:

  Kedves Imre!

  2016.01.01-től a törvényi változások szerint, amennyiben Af engedéllyel ellátott fólia volt az autóján (kis szám beragasztva a fólia és az üveg közé), akkor Önnek be kellett jegyeztetni a fóliázás tényét a forgalmi engedélybe, ezt azonban csak NKH vizsgaközpont által kiadott dokumentum alapján tehette meg az Okmányirodákban. Ez jelentős problémát jelentett, nem kevés időt és némi költséget. Ez változott meg, tehát Ön ismét bárhova mehet vizsgáztatni. Az első ablakokra nem változott az előírás, továbbra is 70% fényáteresztés a szabály, fólia és üveg együtt. Ezt az értéket nagyon kevés termék képes biztosítani úgy, hogy közben hővédelemmel is rendelkezzen. Egyik ilyen termék a SkyFol NTPro 90: http://www.autofolia.eu/hu/autofolia-tipusok/skyfol-autofolia/skyfol-ntpro-uvegfolia

Leave a Reply